Szeged, ahol az egész család mesés kalandokra lelhet

Egy város, ahol a paprika színes, a halászlé ízes, a szalámi híres, de nemcsak ezek vannak a terítéken

Itt a hétvége, az iskolai szünet, vagy csak van egy kis szabadideje, így azon gondolkozik, hogy felpakolja a családot és útnak ered? Húzza fel hát a gyerekcipőt a lurkókra és válassza a mesés Szegedet, ahol garantáltan nem unatkozik majd a gyerek, és a család felejthetetlen élményeket szerez. 

Rózsa pickkicsiSándoron kívül sokakat rabul ejtett már Szeged. A hajdan itt raboskodó alföldi betyárral ellentétben azonban az idelátogatók örömmel adják meg magukat a lebilincselő Tisza-parti városnak. Különösen igaz ez a gyermekes családokra, hisz már a kicsik is tudják, hogy bár itt a paprika színes, a halászlé ízes, a szalámi híres, de nemcsak ezek vannak a terítéken. Vajon mivel ejti őket foglyul a település, milyen kínálatból válogathatnak a hírös város mesebeli terülj, terülj asztalkájáról, melynek köszönhetően még a legfinnyásabb csemeték sem „maradnak éhen”.

Az élethez kell egy kis fűszer, na és téliszalámi

Bevezetésképpen hol máshol kezdhetnénk a „kóstolgatást”, ha nem a Pick Szalámi és Paprika Múzeumban, ahol az életnagyságú, korhű öltözetű bábuk, régi eszközök és fotók segítségével bemutatott világhíres téliszalámi és élénkpiros fűszerpaprika történetének ismertetésén túl többek közt szalámikóstoló, szegedi paprika termékminta, jelentős családi kedvezmények és egyéb meglepetések várják a látogatókat.

Pick Szalámi és Paprika Múzeum: http://www.pickmuzeum.hu/

„Csak akkor szól, ha jó gyerek fújja”

„Volt a világon egyszer egy körte-muzsika, amelyik arról volt nevezetes, hogy csak akkor szólt, ha jó gyerek fújta.” Ki ne ismerné a szívhez szóló ifjúsági regény, a Kincskereső Kisködmön sorait? De vajon mit tudunk a szerzőjéről? Ha átsétálunk a róla elnevezett múzeumba, akkor kiderül, hogy kevesebbet, mint azt gondoltuk. Írói munkássága mellett ugyanis számos más területen is kiemelkedő volt és maradandót alkotott. A Móra Ferenc Múzeumban az “ezeregy életű” embert bemutató szoba neki állít emléket. S a további kiállítások sem kevésbé érdekesek, hiszen megtudhatjuk, hogy az itt látható aranyleleteket annak idején gyerekek almára és sütőtökre cserélték, hogy hogyan alakult ki és mitől hírös ez a város, milyen is az a szegedi papucs, valamint jó néhány egyéb gyűjteményt (őslénytani, lepke stb.) is megismerhetünk.

Kisherceg

A 2016 őszéig látogatható “Bolygón innen, Földön túl” című időszaki kiállításon Antoine de Saint-Exupéry „A Kis herceg” című regényének helyszíneit és legendás szereplőit mutatják be a Móra Ferenc Múzeumban.

Móra Ferenc Múzeum: http://moramuzeum.hu/

 

 

 

 

 

„Szabadon” Szegeden

A talányoknak ezzel azonban még nincs vége, hiszen a tudásra szomjazóknak további enyhülést nyújtanak a meghirdetett időpontokban induló, kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes tematikus séták. De az sem baj, ha ezek egyikéhez sincs kedvünk csatlakozni, hiszen barangolhatunk a botanikai különlegességekkel teli szegedi Füvészkertben is, amelynek tavában megcsodálhatjuk Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótuszállományát. Fájós lábúak, kényelmesek vagy kisgyerekesek pedig akár városnéző kisvonattal is bejárhatják Szegedet.

Füvészkert: http://www.fuveszkert.u-szeged.hu/

Szegedi Városnéző Kisvonat: http://www.szegedikisvonat.hu/

Kisvonat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudományok nyomában

S ha nagy vonalakban már ismerjük a helyet, az Interaktív Természetismereti Tudástárban másfél órára bárki tudóssá lehet,  a Szegedi Csillagvizsgálóban távcsővel kémlelheti a csillagos eget, a Szent-Györgyi Albert Agórában pedig akár egy űrkadét programban is részt vehet. S ha ez nem elég, az ifjúság vagy a nosztalgiázni vágyó a közelmúltunk haditechnikáját bemutató Hadiparkba is elmehet.

Interaktív Természetismereti Tudástár: http://tudaskapu.hu/

Szegedi Csillagvizsgáló: http://astro.u-szeged.hu/

Szent-Györgyi Albert Agóra: http://www.agoraszeged.hu/

Hadipark: http://szegedihadipark.hu/

 

Aki a „vízen akar járni”

Aki más vizekre evezne és nem csak a szárazföldön szeretné élvezni a város nyújtotta lehetőségeket, annak sincsen nehéz dolga. A különböző hajózási „társaságok” ugyanis a menetrendszerűen induló sétahajó járatoktól kezdve a családok által is kibérelhető különböző hajótípusokon keresztül a szervezett kajak- és kenutúrákig a legkülönfélébb szolgáltatásokat kínálják a vizek szerelmeseinek.

Sétahajózás: http://www.hajokirandulas.hu/hu/szeged/

06fcc3652ec8b96dae9b4773f3ec30eb_1

Foka Ökokikötő: http://www.okokikoto.hu/hu/tiszarol.html

Pola Kayak-Canoe Kft.: http://www.polakajak.hu

 

Víziváros a vízparti városban

vizhid

S ha már kellőképpen elmerültünk a Tisza természeti szépségeiben, tovább lubickolhatunk a város fürdőinek habjaiban. A Napfényfürdő Aquapolis víziváros Európa leghosszabb éves üzemelésű csúszdáival, sodrófolyosóival, zuhatagokkal ellátott élménymedencéivel , az Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, valamint a Sziksósfürdő Strand és Kemping pedig hasonlóan széleskörű kínálatával várja a családokat.

FSZ_1235_Aquapolis_furdo vagyez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napfényfürdő Aquapolis: http://www.napfenyfurdoaquapolis.com/hu/fooldal/

Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő: http://www.termalfurdo.hu/furdo/anna-gyogy-termal-es-elmenyfurdo-94

Szksósfürdő Strand és Kemping: http://www.termalfurdo.hu/furdo/sziksosfurdoi-strand-93

„A falra mászol ezektől”

A kalandokból pedig sosem lehet elég, ezért megcélozhatjuk a jó néhány szegedi  élmény- és kalandpálya egyikét, ahol különböző kötélpályákon tehetjük próbára bátorságunkat, óriási sakkbábukkal játszhatunk, vagy akár falra is mászhatunk.

kalandpark

Tisza-parti Élmény és Kalandpark: http://www.tiszapartielmenyeskalandparkszeged.hu/

Csú-Sziki Kalandpálya: http://kalandpalyaszeged.mindenkilapja.hu/

Kalandozoo Kalandpark: http://www.kalandozoo.com/

Állati élmények

S ha nem eléggé vad a program, a Szegedi Vadasparkban állati kalandok várnak bennünket. Hazánk legnagyobb területű állatkertjébe akár kerékpárral is kitekerhetünk a City Bike egyedi kivitelezésű járműveivel. A Vadaspark csodálatos erdei környezetben, eredeti élőhelyükhöz hasonló körülmények között elhelyezett, kontinensenként csoportosított különleges állatvilágával, izgalmas állatbemutatóival, fókashow-jával egyedülálló élményekben részesíti a látogatókat.

foka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A város fentieken kívül ezer és egy programot kínál az év minden szakában. Mikor érdemes a városba jönni? Ezt figyelembe véve bármikor, hiszen Szeged eseménynaptárát böngészve mindenki megtalálhatja a kedvére való rendezvényt.

Szegedi Vadaspark: http://www.zooszeged.hu/

City Bike: http://www.citybikeszeged.hu/

Kedvcsináló programajánló: A Szeged Napja Ünnepségsorozat (2016. május 13-22.) csúcspontja a Szegedi Hídivásár (2016. május 21-22.) a Belvárosi hídon , mely a régi vásárok hangulatát idézi, s a legnagyobb hazai kézműves seregszemlék közé tartozik.

Szeged Napja, Hidivásárkisebb

Tapasztalat: A szegediek nyitottak, közvetlenek és barátságosak, ezért ha Szegedre látogatunk, vendégszeretetben sem szenvedhetünk hiányt.

Tudta?

Szeged az ország legmélyebben fekvő városa, lakosságszáma alapján pedig a harmadik legnagyobb település.

Események: http://szegedtourism.hu/esemenynaptar

 

 

 

 

 

 

a