Ócsa – Református Műemlék Templom

Ken Follett író maga sem hitt a szemének, amikor Ócsán megpillantotta világhíres könyvének katedrálisát. 

Az, hkatedralis01ogy az íróban mi játszódhatott le mindeközben, nem tudhatom, azt azonban igen, hogy belőlem mit váltott ki a templom: Mintha újra Nagy-Britanniában lennék. Ez az érzés kerített hatalmába, amikor Ócsán jártam. Mivel egy évet éltem a szigetországban, mindig nosztalgiával gondolok vissza az ott eltöltött időre. A jellegzetes ódon kőfalak a szigetországba repítettek, az ősi várak és templomok világába. Ámulva néztem az ócsai templomot, amelyről eddig nem is hallottam. Mert a jáki, vagy a zsámbéki testvéreinek elég jó a „marketingje”, számos leírás található róluk egykori tankönyveimben, ez a csuda azonban kimaradt belőlük. Legalábbis az én emlékeimben nem él. Pedig bakancslistás az élmény. Ámulva nézem a masszív kőfalakat, a keskeny, román stílusú ablakokat, és elgondolkodom azon, mi munka lehet bennük. Mert bár az épület több mint 800 éves, még a rossznyelvek sem mondhatják rá, hogy egy rom. Kora ellenére az eredeti állapotában legjobban megmaradt, Európa Nostra-díjas templomunk.

Tutajozás a Dunán  

Fantáziám a távoli évszázadokba repít, amikor még ezen a helyen egy homokdomb állt, s körülötte folyt a Duna. Lelki szemeim előtt látom, ahogy megérkeznek ide a premontrei szerzetesek, s megcsáklyázzák ezt a lehetőséget.  Az ekkor (1200-as évek) még tutajozásra alkalmas folyón a budai kőbányából vízi úton szállították ide az építésre használt köveket. Nem lehetett azonban könnyű dolguk, melyet az is bizonyít, hogy a Duna-Tisza közén ez az egyetlen kőből épült templom. Na de akkoriban még tudtak építkezni az emberek!

Öntött fal technológia

A falakat egy speciális, öntött fal technológiával építették Két sor kőtömb közé öntötték a kőfaragásból maradt kisebb-nagyobb darabokat, valamint a port, majd ezt leöntötték oltatlan mészporral és vízzel. Ez a keverék befolyt a résekbe, és az oltódási folyamat után a fal egyetlen hatalmas kösziklává vált. Fentieken kívül azonban számos más jellemzője is különlegessé teszi a templomot.

Többszörösen is stílusos a templom

A templombelsőben az egyik irányba tekintve gótikus, a másik oldalra fordítva fejedet azonban már román stílusú oszlopokban gyönyörködhetsz, s a párkányok alatt is hol az egyik, hol a másik stílusú ívsor húzódik végig. De képviselteti magát a barokk is a karzat és a szószék által. A világon egyedülálló stíluskeveredésnek nyomós oka van.

Összefogott a gall és a magyar építészmester

Az ócsai premontrei prépostságot valamikor 1210-1235 között alapíthatták. A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt, román stílusban épült templomban a tatárjárás hatalmas pusztításokat okozott. Azt a IV. Béla által visszatelepített premontreiek építették újjá. Ők Franciaországból hívtak mestert, ahol már a gótika hódított, de nem merték a királyt, IV. Bélát sem megsérteni, aki egy még román stílusban alkotó magyar építészt küldött. Ha ezt megteszik, a király nem küld több követ, ugyanakkor a gall építész menesztése sem lett volna bölcs dolog, mert akkor sosem készült volna el a templom. Így azt is mondhatjuk, hogy a templom ennek a stíluskeveredésnek köszönheti létrejöttét, fennmaradását azonban egy harmadik stílus, a barokk tette lehetővé.

Hogy miért? Az 1770-es években az 1560-as évektől kezdve a reformátusok által használt háromhajós, keresztházas bazilika köveit, a településen újjáéledő katolikusság szerette volna saját temploma építéséhez felhasználni. Ezért Teleki József   – aki Ócsán vett birtokot  – segítségével a református egyházközség rendbe hozatta a megviselt állapotú épületet. Ekkor készült el az új karzat és a szószék, barokk stílusban.

Dzsámiként is működött a templom. A képen látható fülkét a törökök vésték a templom keletre néző falába. Ebbe helyezték el az iszlám szent iratát, a Koránt.

mohacsjo

A török hódoltság éveiben Magyarországon nem volt ritka, hogy a megszálló törökök templomainkat használták dzsámiként. Ez történt itt is. A premontreiek elmenekültek, a törökök pedig „beköltöztek”. A szobrokat kidobálták , a XIII. századi freskókat levakolták. Bár ők ekkor még nem tudták, de utóbbi tettük áldásosnak bizonyult, ugyanis ezáltal elejét vették azok pusztulásának, azaz konzerválták a falfreskókat az utókor részére.

Tudtad? Ken Follett itt találta meg a képzeletében élő és a könyve által világszerte híressé vált Katedrálist. 

Így Ócsát választotta a Katedrális című regénye filmváltozatának egyik helyszínéül, hiszen miután megpillantotta a templomot,  és felocsúdott ámulatából, úgy nyilatkozott, hogy az a fantáziája szüleményének, a Katedrálisnak a mása.

 

 

a